D-vitamiinisuositukset raskaana oleville

Kaikille raskaana oleville suositellaan 10 mikrogramman D-vitamiinilisää päivässä koko raskausajan. D-vitamiinilisää suositellaan myös imetyksen aikana 10 mikrogrammaa päivässä ympäri vuoden. 10 mikrogramman D-vitamiinilisää suositellaan myös alle 18-vuotiaille lapsille kahden viikon iästä eteenpäin. Suositukset täyttää esimerkiksi Minisun D-vitamiini 10 mikrogrammaa.

Kalsiumsuositukset raskaana oleville

Raskaana olevan ja imettävän naisen kalsiumin saantisuositus on 900 mg päivässä. Kalsiumia tarvitaan sikiön luuston kehittymiseen ja naisen omaan hyvinvointiin. Ylimääräinen kalsium poistuu elimistöstä munuaisten kautta, joten kalsiumia ei voi varastoitua elimistöön liikaa. Kalsium imeytyy elimistöön huonosti ilman D-vitamiinia. Lisää kalsiumia saat esimerkiksi Minisun Luusto-valmisteesta.

Rautasuositukset raskaana oleville

Kiertävän veren määrä naisen elimistössä lisääntyy raskauden aikana noin 40 prosenttia ja hemoglobiini laskee usein raskauden aikana. Siksi raskaana oleva nainen tarvitsee tavallista enemmän rautaa. Jos hemoglobiini on alle 115 g/l, suositellaan 50–100 mg rautaa päivässä raskausviikosta 12–20 alkaen. Usein rautaa kannattaa tankata elimistöön raskauden aikana, jotta rautaa on riittävästi sikiön rautavarastojen muodostamiseen, istukkaan ja itse synnytykseen.
Jopa 20 prosenttia raskaana olevista naisista saa raskausajan anemian, eli heidän hemoglobiininsa laskee alle 110 g/l. Lue lisää Rautainfosta. Hyvä rautalisä raskausaikaan on esimerkiksi Obsidan Fe++ 100 mg.

Suositukset vegaaniodottajille

Huolellisesti koottu vegaaniruokavalio sopii myös raskaana oleville ja imettäville naisille, mutta ruokavaliota tulee täydentää foolihapon ja D-vitamiinin lisäksi ainakin B12-vitamiinilla, kalsiumilla ja jodilla ja yksilöllisten tarpeiden mukaan riboflaviinilla (B2-vitamiini), sinkillä, seleenillä, raudalla ja proteiinilisällä. Vegaaniodottajan tarvitsema B12-vitamiinilisä on 2 mikrogrammaa, kalsiumlisä 1000 mg päivässä ja jodilisä ainakin 150 mikrogrammaa päivässä.
Koska B12-vitamiini ei imeydy hyvin ja sen saanti on hyvin tärkeää, esimerkiksi Bethover B12-vitamiinivalmiste sisältää B12-vitamiinia 1 mg ja on sopiva valmiste käyttää.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että vegaanit hakeutuvat ravitsemusterapeutin vastaanotolle tarkempia ruokavalio-ohjeita varten. Itä-Suomen Yliopiston tutkimuksessa selvisi, että monet vegaanit saavat sekasyöjiä huonommin D-vitamiinia, beetakaroteenia, seleeniä, jodia ja välttämättömiä rasvahappoja ravinnostaan.

Lähteet: Syödään yhdessä-ruokasuositukset lapsiperheille, Terveyskirjasto, THL, Vegaaniliitto.