Naisen ja miehen hedelmällisyys on kiinni monesta asiasta. Merkitystä on iällä, elintavoilla, lääkkeillä, painolla ja stressillä.

Ikä

Naisen mahdollisuus tulla raskaaksi alkaa pienentyä hieman jo 25–29-vuotiaana. Hedelmällisyys laskee merkittävästi 35–39-vuotiaana ja varsinkin ensimmäistä lasta yrittävien naisten hedelmällisyys laskee 35-vuoden tienoilla. Miesten kohdalla yli 40-vuoden ikä heikentää luultavasti hedelmällisyyttä.

Jos nainen on 25–30-vuotias ja pariskunta harrastaa säännöllisesti seksiä vuoden, 80–89 prosenttia naisista tulee raskaaksi vuoden aikana. Jos nainen on jo 35–39-vuotias, 50–59 prosenttia naisista tulee raskaaksi vuoden aikana.

Iän vaikutus omaan hedelmällisyyteen on yksilöllistä. Nainen voi arvioida omaa tilannettaan hieman sen perusteella, milloin oman äidin vaihdevuodet ovat alkaneet. Suomalaisten naisten vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51-vuotiaana ja mahdollisuus tulla raskaaksi voi melkein sammua 10 vuotta ennen vaihdevuosia. Jos äidin vaihdevuodet ovat alkaneet tavallista aiemmin, tyttären riski samaan on keskimääräistä isompi.

Lähteet: Väestöliitto, Väestöliiton hedelmällisyystesti.

Ruokavalio

Elimistön ravintoainevarastot vaikuttavat paljon siihen, tuleeko nainen raskaaksi ja onko miehen sperma hyvälaatuista. Siksi raskautta toivovan parin kannattaa syödä kaiken kaikkiaan terveellisesti.

Yksittäisistä hedelmällisyyttä edistävistä ruoka-aineista liikkuu paljon huhuja, mutta oikeasti raskaaksi tulemista edistävää syömistä on se, että syö terveellisesti, eikä juo kahvia tai muita kofeiinijuomia paria kuppia enempää päivässä. Liika kahvi voi vaikuttaa ruoka-aineiden imeytymiseen. Kannattaa syödä paljon kasviksia, hyviä rasvoja ja kuituja. Lisää tietoa hyvästä ruokavaliosta on Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa.

Joskus raskaus ei ala siksi, että naisella on piilevä hoitamaton keliakia. Silloin hoitona voi olla gluteeniton ruokavalio. Jos kärsii epämääräisistä vatsaoireista ja raskaaksi tuleminen kestää, kannattaa selvittää piilevän keliakian tai gluteeniyliherkkyyden mahdollisuus.

Lähteet: Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille, THL 2016, WebMD, Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim.

Paino

Raskautta toivovan kannattaa pitää paino normaalilukemissa. Lihavuus ja ylipaino vaikeuttaa raskaaksi tulemista, lisää keskenmenoriskiä, altistaa raskauskomplikaatioille, raskausdiabetekselle ja synnytyksen vaikeutumiselle.

Myös alipaino ja normaalia pienempi rasvaprosentti voi tehdä raskaaksi tulemisesta hankalaa, sillä alipainoisella naisella on tavallista useammin kuukautishäiriöitä ja puutoksia tietyistä ravintoaineista. Jos naisen kehossa on poikkeuksellisen vähän rasvaa, hänen kehonsa voi mennä esipuberteettiseen tilaan.

Lähteet: Terveyskirjasto, WebMD, Liian laiha äidiksi, Tampereen ammattikorkeakoulu, 2010.

Alkoholi ja tupakka

Runsas alkoholin juominen voi heikentää hedelmällisyyttä. Alkoholista voi olla myös haittaa sikiölle. Koska nainen saa tietää olevansa raskaana vasta sitten, kun raskaus on jo edennyt ensimmäisiin viikkoihin, turvallisinta on olla juomatta alkoholia vauvaa yrittäessä.

Tupakointi voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista merkittävästi. Tutkimusten mukaan jopa yli 10 prosenttia hedelmättömyydestä johtuu tupakoinnista. Siksi tupakointi kannattaa lopettaa jo hyvissä ajoin ennen kuin yrittää tulla raskaaksi. Tupakointi voi myös kaksinkertaistaa keskenmenoriskin ja aiheuttaa kehittyvälle sikiölle merkittäviä kehityshaittoja.

Lähteet: Teratologinen tietopalvelu, HUS

Stressi

Stressi on todennäköisesti yksi suurimmista hedelmällisyysterveyden heikentäjistä nykyään. Tarkkaa syy–seuraus-suhdetta stressin ja hedelmällisyyden välillä ei vielä tunneta, mutta vaikuttaa siltä, että pitkään jatkuvassa stressissä stressihormonien taso nousee tavallista korkeammaksi ja laskee hedelmällisyyttä. Stressaamisesta ja suorittavasta elämäntyylistä kannattaisi siis luopua, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty.

Koska raskaana olevan naisen stressi ja mielialat vaikuttavat paljon myös kehittyvään sikiöön, kannattaa kovasta stressaamisesta opetella joka tapauksessa eroon.

Lähteet: WebMD, Terveyskirjasto

Lääkkeet

Raskautta suunnitellessa ei kannata käyttää lääkkeitä turhaan ja raskaustoiveista kannattaa kertoa lääkärille tai apteekin henkilökunnalle aina lääkitystä pohdittaessa. Mitään äidille tärkeää lääkitystä ei kannata jättää omin päin pois, sillä äidin hyvinvointi on edellytys kehittyvän sikiön hyvälle voinnille.

Harva lääke on selkeästi haitallinen sikiön kehitykselle. Sellaisia ovat A-vitamiinijohdannainen isotretinoiini, jotkut mielialalääkkeet, varfariini, jotkut epilepsialääkkeet ja misoprostoli. Lue lisää Teratologisesta tietopalvelusta.

Aiempi hormonaalinen ehkäisy

Hormonaalisen ehkäisyn käytön vaikutuksesta raskaaksi tulemiseen keskustellaan paljon. Lääkärien kanta on, ettei pitkäaikaisen hormonaalisen ehkäisyn käyttö laske hedelmällisyyttä. Päinvastoin, hormoniehkäisyllä voi olla jopa hedelmällisyyttä parantavia ja säilyttäviä ominaisuuksia.

Moni meistä unohtaa, että hedelmällisyys on hormoniehkäisyn lopettamisen jälkeen sillä tasolla, joka vastaa omaa ikää ja elintapoja. Esimerkiksi 35-vuotias nainen ei ole valitettavasti yhtä hedelmällinen kuin parikymppisenä ennen kuin aloitti e-pillereiden syömisen.

Lähteet: Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim

Yleinen terveydentila

Raskautta toivovan naisen ja pariskunnan kannattaa pitää mahdollisimman hyvää huolta terveydestään. Niin raskaus sujuu luultavasti hyvin ja sikiöllä on parhaat mahdollisuudet kehittyä terveeksi vauvaksi. Jo raskautta suunnitellessa kannattaa sulkea pois seksitautien mahdollisuus ja käydä hammaslääkärissä.

Raskautta toivovan naisen kannattaa liikkua, mutta jos treenaa tosi kovaa ja kehon rasvaprosentti on tavallista alhaisempi, se voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista. Myös syömishäiriö tai syömishäiriötausta voi vaikeuttaa lapsettomuuslääkäreiden mukaan raskaaksi tulemista. Samoin kilpirauhasen vajaatoiminta ja muut toimintahäiriöt voivat vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

Lähteet: Teratologinen Tietopalvelu, HUS, Kilpirauhasliitto.