Foolihappo eli B9-vitamiini: usein kysytyt kysymykset

Tällä sivulla voit tutustua foolihappoon eli B9-vitamiiniin pähkinänkuoressa. Katso myös Foliren– ja Tietoa foolihaposta -sivut!

Folaatti on raskautta suunnittelevien naisten tärkeimpiä vitamiinilisiä. Folaattia saa myös ravinnosta, mutta sen saanti jää yleensä alle suositusten. Suomalaisen, hedelmällisen naisen folaatin saanti ravinnosta on keskimäärin 237 µg, joka jää selvästi alle suosituksen. Suositeltua, 400 µg foolihappolisää käyttämällä pystytään helposti täydentämään puuttuva vaje ja varmistamaan se, että foolihappotasot pysyvät hyvänä koko raskauden ajan.

Mikä on foolihappo?

Foolihappo eli B9-vitamiini on vesiliukoinen B-ryhmän vitamiini, joka ei varastoidu elimistöön. Foolihappo tunnetaan myös M-vitamiinina.

Mikä on folaatti?

Folaatiksi kutsutaan ravinnossa esiintyvää B9-vitamiinin muotoa.

Mitä eroa on foolihapolla ja folaatilla?

Foolihappo ja folaatti ovat sama asia. Folaatti on ravinnossa esiintyvä B9-vitamiini, kun taas foolihappo on saman B9-vitamiinin synteettinen muoto, jota on vitamiinivalmisteissa, ravintolisissä sekä täydennetyissä elintarvikkeissa.

Kuka tarvitsee foolihappoa ja miksi?

Foolihappo edistää raskaudenaikaista kudosten kasvua . Tästä syystä foolihapon tarve alkuraskaudessa korostuu. Foolihapon tarvetta lisäävät myös mm.

  • yksipuolinen ravinto ja ylipaino
  • runsas alkoholinkäyttö ja tupakointi
  • alkuraskauden runsas oksentelu
  • epilepsialääkkeiden käyttö
  • metotreksaattihoito

Mistä folaattia saa?

Folaattia saa kasviksista, hedelmistä ja marjoista sekä täysviljatuotteista. Etenkin vihreissä kasviksissa, kaaleissa ja palkokasveissa on runsaasti folaattia. Huomioi, että folaatti tuhoutuu herkästi auringonvalon ja kuumennuksen vaikutuksesta.

Kuinka paljon folaattia tarvitaan?

Folaatin vähimmäistarve per vuorokausi on:

• Naisilla: 240 µg, raskauden aikana tarve kasvaa
• Miehillä: 300 µg,
• Lapsilla: 50–300 µg

Foolihappo ja raskaus

Foolihapon kokonaistarve raskauden aikana on 500 µg vuorokaudessa. Kaikille raskautta suunnitteleville naisille suositellaan foolihappolisän (400 µg/vrk) käyttöä ruokavalion tueksi, sillä suomalaiset, hedelmällisessä iässä olevat naiset saavat keskimäärin vähän folaattia: Finravinto 2012 -tutkimuksen mukaan 25–34-vuotiaiden naisten keskimääräinen folaatin saanti ravinnosta oli vain 237 µg/vrk. Siksi ravintolisän käyttö on perusteltua, jotta tarvittava folaattitaso saavutettaisiin.

Miten käytän foolihappoa raskautta suunniteltaessa ja raskauden aikana?

Foolihappolisä kannattaa ottaa käyttöön noin kaksi kuukautta ennen suunniteltua raskautta (ehkäisyn poisjättämistä). Ravinteikkaan, luonnollisesti foolihappoa sisältävän ruokavalion tueksi suositellaan 400 µg foolihappovalmistetta päivittäin, jotta tarvittava foolihappotaso saavutetaan ja ylläpidetään. Valmisteen käyttöä jatketaan 12. raskausviikon loppuun. Tämän jälkeen foolihapon käyttöä voi halutessaan jatkaa, mutta tämä ei kuulu enää virallisen Valtion ravitsemusneuvottelukunnan saantisuosituksen piiriin.

Voiko foolihappoa saada yliannostuksen?

Foolihappo on vesiliukoinen yhdiste, joten se ei varastoidu elimistöön. Foolihapon yliannostuksesta johtuvia myrkytysoireita ei ole tavattu. Ylisuurista määristä foolihappoa saattaa kuitenkin jatkuvassa käytössä aiheutua muun muassa heikotusta ja pahoinvointia.

Miksi Foliren?

Foliren Foolihappo on 400 µg foolihappoa sisältävä foolihappovalmiste. Yksi päivittäin otettava tabletti sisältää suositellun määrän foolihappolisää terveellisen ruokavalion tueksi. Helppo, turvallinen ja edullinen Foliren on laktoositon, gluteeniton, eikä sisällä eläinperäisiä ainesosia.

Folirenin markkinoija Verman

Verman on vuonna 1987 perustettu suomalainen lääkealan perheyritys, jonka valikoimiin kuuluu korkealaatuisia tuotteita terveyden edistämiseen ja hyvinvointiin. Jatkuva tuotekehitys, innovatiiviset tuotteet ja korkea laatu ovat perustana yrityksen toiminnalle.